Bouwplaats

Geen wagen zonder bouwplaats…
Er zou geen enkele Brabantse Dag wagen hebben rond gereden zonder de plaats waar deze gebouwd is. Voor zo’n groot project is nou eenmaal een flinke lap grond nodig en daar omheen de gebruikelijke faciliteiten. Zo ook in de historie van Vriendenkring Van Gaal. In de afgelopen 34 jaar heeft de groep al menig plaats in Heeze versleten in de zomermaanden.

Zo begon het in 1974 op de Gemeentewerf van Heeze, waar de groep 2 jaar bouwde. De volgende stap was in 1976 richting Cafe de Molen op de Leenderweg. Ook daar heeft de groep niet heel lang gestaan want in 1977, welgeteld 1 jaar later dus, vertrok de groep alweer richting het terrein achter de Vullinghs fabriek midden in Heeze. Daar ligt toch ook een flink stukje geschiedenis, een periode van 6 jaar waarin het bouwen ook steeds verder ontwikkelde. De tijd van piepschuim en gips (de uitvinding van Hopeloos) brak ook voor Vriendenkring Van Gaal aan. Tot 1983 werd daar gebouwd, zoals het zo mooi heette: “Achter d’n Vullingh”.

Vanaf 1983 bouwde Vriendenkring Van Gaal haar wagens aan de Geldropseweg in Heeze. Tegenover de woning van Bert en Toos Buijsen. Vanaf 1987 werd de plek aan de Geldropseweg ingeruild voor een stekkie naast de fabriek van Bumet BV op het Industrieterrein. Na daar 2 mooie bouwjaren te hebben gehad vertrok het hele circus naar een plek midden in het centrum en wel langs de thuisbasis van vele Van Gallekus, namelijk in de Spoorlaan. Daar heeft de groep vanaf 1989 tot en met 1993 wagen’s gebouwd. Ook daar waren de nodige faciliteiten getroffen zoals krachtstroom uit de kelder van huisnummer 24, het huis van Oma van Gaal destijds.

In 1994 bouwde de groep 1 jaar op het terrein van Bouwbedrijf van den Akker, wederom op het Industrieterrein. En sindsdien zijn ze ook daar gebleven, enkel alleen verschoven. Zo bouwde ze in 1995 en 1996 voor in de wei tegenover Van Lierop. Van 1997 tot en met 2016 heeft de groep een ‘eigen’ de plek gehad, op het terreintje achter Bumet BV. Een plek waar we al die jaren al met ontzettend veel plezier gebouwd hebben, en waar in de loop der tijd een waar onderkomen is gebouwd. Een kantine, een materiaalhok en een grote veranda zijn enkele dingen die niet meer zijn weg te denken waren van de bouwplaats.

Vanaf 2017 heeft Vriendenkring van Gaal een nieuwe bouwplaats aan de Boelakkers.